Sanotaan, että leipäkoneessa gluteeniton onnistuu parhaiten. Sanon painavan mielipiteeni tähän, koska olen onnistunut leipomaan erittäin hyviä leipiä ihan tavallisessa uunissa. Vähän enemmän joutuu laittamaan aikaa taikinan tekemiseen, mutta haitanneeko tuo.
RUSINA-KARPALOLEIPÄ
3 dl vettä (keitä yli kädenlämpöiseksi)
2,5 rkl öljyä
1 tl suolaa
2,5 rkl tummaa siirappia
1 tl etikkaa
1 dl tummaa gluteeniton jauhoseos (Viljatuote)
2 dl Provena Flour mix oat
1 dl tummaa täysjyväriisijauho (Viljatuote)
2 dl maalaisleipä jauhoseos (Semper)
0,5 dl karkea jauhoseos (Semper)
2,5 rkl gluteeniton hapantaikinajauhe (Finax)
0,5 dl rusinoita
0,5 dl kuivattu karpalo
2 tl kuivahiivaa
- Lämmitä vesi mikrossa tai keitä liedellä yli kädenlämpöiseksi (ei kiehuvaa).
- Lisää veteen öljy, suola, siirappi, etikka.
- Sekoita jauhot, hapantaikinajauhe, kuivahiiva keskenään.
- Kaada jauhoseos nesteeseen.
- Sekoita lusikalla.
- Taikinan tulee olla mielellään löysähköä kuin kiinteää (vs vehnäjauhotaikina).
- Itse lisäsin vielä 0,5 lämmintä vettä ja 1 rkl öljyä silmämääräisesti.
- Lisää lopuksi rusinoita, karpaloita tai auringonkukansiemeniä tms.
- Kaada taikina uunivuokaan (itselläni silikonivuoka), laita vuoka lämpimään paikaan liinan alle nukkuman 30 minuutiksi. Uuni 160-170 C asteeseen.
* Paistoin leivän ensin 30 minuuttia keskitasolla.
* Sivelin kylmää vettä leivän pinnalle (n. 1-2rkl).
* Jatkoin paistamista vielä 15 minuuttia.

Kaadan yleensä lämpimän leivän suoraan pois kuumasta vuoasta, sivelen pinnalle kylmää vettä ja asetan liinan alle lepäämään.
Koti täytyy tuoreen leivän tuoksusta
ei vaan jaksa odottaa
siivutan lämpimän leivän ja maistan - monta palaa.
Leikatut siivut pakastimeen niiden jäähdyttyä, jos niitä vielä on.
Sieltä mikron kautta leipä on aina tuoreen makuista.

Tämä leipä ei ehtinyt pakkastimeen - syötävän hyvää
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti